Topmenu

Bølgekraftverk

Waves4Power er det tredje selskapet som tester ut bølgekraftverk ved Runde på Mørekysten. Tidligere prosjekter har vært mislykket, men nå tyder alt på at det svenske selskapet og deres samarbeidspartnere har knekt koden. Produksjon av marin energi og andre tilleggsprodukter kan dermed snart være tilgjengelig for flere aktuelle næringer.

– Vi har valgt å kalle det et demonstrasjonsprosjekt. Vi ville skille det fra prototype-serier, som vi har hatt i havet på den svenske vestkysten i lang tid. Nå har vi bygget et bølgekraftverk i fullskala og et system med kabler og tilkoblinger. Den store forskjellen mellom de tidligere prototypene og dette prosjekt er at vi visste at teknikken fungerte og gir den elektrisiteten vi trenger. Det vi ikke visste, var om den ville overleve i riktig bølgeklima. På Runde får vi lagt kraftverket i miljøet det skal operere i, forteller VD/CEO Ulf Lindelöf i Waves4Power.

Det svenske selskap mener mulighetene for bølgekraft er ekstremt bra langs norskekysten.

– I Sverige er man dyktige på teknisk utvikling, og derfor finnes det flere lignende selskaper der, men forutsetningene for marinenergi er fraværende. Når man skal teste eller sette anleggene i drift, må man til Norge eller De britiske øyer, sier han.

Han forteller at utfordringen ikke ligger i å skape energi i havet, men i å forstå det ekstremt tøffe marine miljøet som man skal operere i.

– Det finnes mange teknikker for å skape energi i bølgebevegelser, men å forstå hele prosessen med kabler, metodikk og tilkobling er noen de fleste ikke tenker på før de har bølgekraftverket klart. Da begynner problemene. Vi skiller oss litt fra mange andre der, for vi har alltid hatt våre marineksperter som stiller krav. Det første vi gjør når vi begynner å jobbe med design, er å se på de marine miljøene, forklarer Lindelöf.

På Runde får vi lagt kraftverket i miljøet det skal operere i, forteller VD/CEO Ulf Lindelöf i Waves4Power.

På Runde får vi lagt kraftverket i miljøet det skal operere i, forteller VD/CEO Ulf Lindelöf i Waves4Power.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen