Topmenu

Det trengs misjoneringsarbeid i det norske fagmiljøet

Geir Aksdal i Smart Grid Norway begynte å tenke smarte nett allerede i 2005, da som daglig leder i Scandinavian Electric. De var også tidlig ute med AMS, men opplevde at stor interesse og nysgjerrighet rundt ny teknologi ikke nødvendigvis medfører umiddelbar salgssuksess i en konservativ bransje. Selv om 2019 nærmer seg, merker smart grid-tilhengerne at det fortsatt trengs misjoneringsarbeid i det norske fagmiljøet.

– I 2005 drev Scandinavian Electric allerede med fellesmålinger i borettslag. Den avdelingen solgte vi til BKK Energitjenester i 2007. Da hadde vi ca 20 000 målepunkter. Vi var tidlig ute med AMS, med timesdata og informasjon på internett. Men det var ingen kunder som brukte det. Borettslagene hadde en hovedmåler fra nettselskapet og undermålere fra oss. Vi utviklet programvare og brukte strømnettkommunikasjon som fungerte veldig bra, og i dag driver BKK dette videre. Men de har gått over på vann og fjernvarme, for det kom et regelverk som sa at det ikke lenger var lov å drive med fellesmåling i bolig. Men i industri er dette like aktuelt, så det gjør vi fortsatt i dag, forteller Geir Aksdal, salgs- og markedsdirektør i Smart Grid Norway, som ble fusjonert ut av Scandinavian Electric i 2010.

– Så kom jordfeilregelen, og man skulle ha inn et flott instrument som målte spenningen mellom fase og jord. Da sa vi: Hvorfor ikke måle mer? Få et smart nett som kunne gi informasjon om strøm, belastning, temperatur på nettstasjonen, og det som ellers måtte være spennende å vite. Vi laget software for dette, og fikk veldig mange hurrarop rundt omkring. Folk sa at hvis de kunne få dette, skulle de heise flagget. Mulig de heiste flagget, men de kjøpte ikke utstyr, smiler han.

Og så ble alt utsatt og utsatt, og nå er det 2019 som gjelder.

Smart Grid Norway trakk seg ut av AMS-markedet for 2,5 år siden. De fikk ikke gehør for sin PLC-måling, kombinasjon på strømnettet.

– Denne beslutningen mener jeg var overilt og feil. Fordi de sammenlignet strømnettkommunikasjon fra 2000 med radiokommunikasjon i 2014. Istedenfor å se på strømnettkommunikasjon fra 2000 til 2014, som fungerer meget bra, mener Aksdal.

Les mer i Volt nr 5 – 2015

– Men det er fortsatt en liten misjonsjobb. Det holder ikke med en jordfeilmåler for å gjøre nettet smart. Jeg tror det kommer utrolig mye spennende teknologi og mange sensorer fremover, som vi gjøre dette interessant, spår Geir Aksdal.

– Men det er fortsatt en liten misjonsjobb. Det holder ikke med en jordfeilmåler for å gjøre nettet smart. Jeg tror det kommer utrolig mye spennende teknologi og mange sensorer fremover, som vi gjøre dette interessant, spår Geir Aksdal.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen