Topmenu

Dyrløkke–Tegneby

Hafslund Nett jobber for tiden på prosjektet Dyrløkke–Tegneby, en linje som går gjennom flere kommuner i Akershus. Baard Nordby, som er rådgiver for anskaffelser, forteller oss litt om både prosjektet og prosessene.

Hafslund begynte allerede i 2009 å søke konsesjon for prosjektet, som går gjennom kommunene Frogn, Ås og Vestby, og består av en 12 km ledning som etableres i en eksisterende trase, og ca. 8 km som kommer i en ny trase. Prosjektert er isolert for 132 kV, men spenningen blir 50 kV de første årene. Ledningen er allerede klar for dette, men trafoene og stasjonsanleggene må følge etter.

– Det har vært mange runder og flere alternativer. Konsesjonen på dagens løsning ble påklagd, og gikk da videre til behandling i olje- og energidepartementet. Men de kom til samme konklusjonen som NVE. Det er en lang horisont å bygge ledninger i Norge, sier Nordby.

I dag har den eksisterende traseen en tremastlinje, enkeltkurs, med planoppheng, som er bygget en gang tidlig på 70-tallet. Nå oppgraderes den til en dobbeltkurs.

– Dette området er under veldig stor utvikling, både når det gjelder næring og bolig, så de har behov for denne oppgraderingen. Det er for å få en bedre, sikrere og tilstrekkelig forsyning, samt at den nye ledningen er viktig for overføringen av kraft mellom Statnetts transformator stasjoner i Follo og Tegneby, forteller han.

Baard Nordby forteller videre om anbudsprosessen og de ulike leverandørene:

– På byggingen, som er den mest kostbare biten, ble det sendt ut en forespørsel i EØS-området til de som ønsket å motta denne. Der formulerte vi spesifikke krav. Det var tolv selskaper som ønsket å motta denne, og det resulterte i sju tilbydere. Dette var vi veldig fornøyde med, og også stolte av responsen. Vi begynte tidlig med informasjon, og vi tror at å ta seg god tid, og å være litt ålreite med leverandørmarkedet, lønner seg. Vi prøver å være ryddige og pålitelige i det vi driver med. Hvis man driver med noe tull, blir det ikke moro å møte dem igjen neste gang. Vi har vært transparente i denne prosessen, og de som ikke nådde opp, har fått tilbakemelding på hva de andre scoret bedre på. Det var veldig tett konkurranse.

Hallingmast stakk til slutt av med jobben som entreprenør. De har ansvaret for fundamentering, mastereis, strekking, bensling og tilkobling. De har alliert seg med et grunnarbeidsfirma som heter Betong og tre.

– Så langt i prosessen er vi veldig godt fornøyde med det som er utført, slår Nordby fast.

Les mer i Volt nr 4 – 2016

Hafslund. Dyrløkke Tegneby. inne

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen