Topmenu

Elforsyning og jernbane

Maxeta har forsynt markedet med elektrotekniske produkter helt siden 1960. Gjennom stabile agenturer og egenproduksjon tilbyr de utstyr og verktøy til alt fra elforsyning, jernbane, private næringsbygg og offentlige servicebygg.

Selskapet har i dag rundt 54 ansatte. Hovedkontor, produksjon og sentrallager er lokalisert i Skien, og i tillegg har de salgskontorer i Sandnes, Oslo og København.

Maxeta har et bredt spekter av produkter, og avdelingsleder og produktsjef Geir Holt gir oss en liten innføring i noe av det mest sentrale:

– Vi har nå endeavslutninger og skjøter for opp til 420 kV. Dette er et nytt produktspekter for oss, sier han.

– Så har vi endeavslutning for stasjoner, en litt lettere versjon, som også kan heises inntil seks meter, og der all montasje skjer på bakkenivå. Da trenger man ikke bygge stillas, og dette reduserer nedetiden. Vi har også en variant for mast som kan heises 25 meter. Vi har levert mange endeavslutninger i det norske markedet de siste tre årene.

Det nye med varianten som kan heises opp til 25 meter, er kraftige klammer som skal motstå vridninger i kabelen.

– I toppen av denne avslutningen har vi en patentert klokke som oppdager strekket, altså forskjellen i lederlengden, sånn at endeavslutningen alltid vil se rett ut. Hvis det er temperaturforskjell, vil man ofte få en krum endeavslutning, som man kaller bananeffekten. Dette unngår man med den patenterte klokken, forklarer Geir Holt.

– Da vi kom med den fleksible endeavslutningen, som må støttes opp av en isolator, kom spørsmålet fra kundene umiddelbart: Kunne det ikke ha vært en overspenningsavleder? Jo, sa Pfisterer, men det ville ta litt tid å finne ut av hvordan man skulle gjøre dette med tanke på felter og styrker på toppvolt og kabeltype. Men det har vi jobbet med, og nå er produktet salgbart i løpet av året. Det har vært etterspurt, så vi håper kundene responderer på det, fortsetter han.

Han forteller om en økning i de viktigste markedssegmentene.

– På jernbane har vi hatt en veldig økning i salget de siste fem årene. Aktiviteten har økt, og det har kommet flere produkter som har blitt godkjent av Jernbaneverket. På elkraftsiden har vi også hatt en fin stigning på mange produkter. Vi har økt fra 35 til 50 millioner kroner i omsetning de siste årene, og dette gjelder produkter som endeavslutninger på høyere spenninger, skjøter, trafoklemmer, skruskjøtehylser og skrukabelsko.

Les mer i Volt nr 5 – 2015

Vi har eget laboratorium for spenningsprøvere. Om testen er bestått, får man et sertifikat for seks nye år. Dette er interessant for både nettselskaper og offshore, for vi kan gjøre denne testen nesten på strak arm, sier avdelingslederf Geir Holt i Maxeta.

Vi har eget laboratorium for spenningsprøvere. Om testen er bestått, får man et sertifikat for seks nye år. Dette er interessant for både nettselskaper og offshore, for vi kan gjøre denne testen nesten på strak arm, sier avdelingslederf Geir Holt i Maxeta.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen