Topmenu

En messe verd

EnergeTab i Polen er en av Europas største messer for linjemateriell og produkter til energisektoren. Vi besøkte høstens arrangement, det 28. i rekken, og fikk oppleve en messe som burde være obligatorisk for norske elektroingeniører som arbeider i nettselskaper eller som entreprenører.

Arrangementet er relativt lett tilgjengelig for skandinaver som ønsker å delta. Man kan fly til Krakow eller Katowice, og deretter er det en to timers busstur til den vakre polske småbyen Bielsko-Biala, der messen holder hus.

– Mange spør hvordan vi har klart å etablere et slikt arrangement her. Det finnes jo så mange større og mer industrialiserte byer! Men årsaken er nok at det statlige opplæringssenteret for polsk industri ble etablert her i 1974. Området har fantastisk natur, det var ledige arealer, og det ble oppført bygninger. Det statseide selskapet tilbød opplæring for alle, forteller Janusz Kisiel, Prezes og øverste leder for ZIAD Bielsko-Biala, som er selskapet bak EnergeTab.

Etter mange år med opplæringsprogrammer vokste det frem en tanke om å lage en møteplass for nye ideer, prosjekter og produkter. I mellomtiden gjorde den politiske situasjonen i Polen at endringer i det statlige eierselskapet presset seg frem.

– Det var mangel på statlige midler og planlegging, og selskapet stod i fare for å kollapse. Bygninger og hoteller var der, men det var ikke penger til å drive opplæring. Det endte med at byadministrasjonen tok over både eierskap og driften av selskapet, og dette er fortsatt situasjonen i dag, sier Kisiel.

Aktiviteten i selskapet er i dag delt inn i fem områder: energimesse, opplæring for energiselskaper, eiendommer der 85 selskaper har lokaler, hoteller, og turisme med gondol og skifasiliteter. Slik jobber de både for energibransjen og byen – som fortløpende utbedrer tilbud og infrastruktur.

– For mange mennesker i polsk energibransje er dette et kjent sted, der de gjennom årene har vært på opplæring. Oppfatningen er at det er verdifullt å komme tilbake hit, ikke bare på grunn av det faglige, men også det sosiale, og den vakre naturen. Her er det mulig å se produkter, møte mennesker, samle kunder, og gjøre sosiale og fantastiske aktiviteter. Vår oppgave er å ordne sol og blå himmel, og så er alle glade. Det er et godt sted å være, smiler Janusz Kisiel.

Les mer i Volt nr 7 – 2015

– EnergeTab er det største eventet innen energibransjen i Mellom- og Øst-Europa. Vi har 20 000 m2 fordelt på rundt 750 utstillere, og folk strømmer til fra hele Polen og fra mange andre land sier, Janusz Kisiel, Prezes og øverste leder for ZIAD Bielsko-Biala.

– EnergeTab er det største eventet innen energibransjen i Mellom- og Øst-Europa. Vi har 20 000 m2 fordelt på rundt 750 utstillere, og folk strømmer til fra hele Polen og fra mange andre land sier, Janusz Kisiel, Prezes og øverste leder for ZIAD Bielsko-Biala.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen