Topmenu

Eneleverandør på spinning av fiberkabel

På slutten av 90-tallet fikk spinning av fiberkabel på line en stor oppsving. Firmaet som den gang het Linjebygg, hadde på det meste 70 montører som gjorde installasjoner over hele landet. I dag heter selskapet Nettpartner Prosjekt, og selv om det har kommet nye metoder på markedet, har spinnefiberen fordeler som fortsatt gjør den aktuell.

Første installasjon av fiberkabel spunnet på line skjedde i England i 1982. Men Norge var også tidlig ute, og allerede året etter kom fenomenet til Vinstra. I 1995 startet Linjebygg, som senere het Eltel Networks og Istad Energimontasje før dagens selskap ble etablert.

Fiberoptisk line blir spunnet på topp- eller faseline, altså i luften. Før jobben starter, må det blant annet hentes inn linjeprofil og masteliste, kassettlengden må beregnes for at kabelen skal passe fra mast til mast, og når alle beregninger er gjort, bestilles kabelen. Deretter kontrolleres både kabel og kassettplan før man kan installere den hos kunden.

I dag kan man installere på kraftlinjer fra 10–500 kV? – Det er riktig. Vi har nå et eget konsept som heter AccessWrap og brukes på litt mindre linjer. Der bruker vi mye lettere spinnemaskiner som vi trekker manuelt, og da kan vi gå ned til 16 kvadrat på ledningen. Denne maskinen kan trekkes med tau, eller ved hjelp av en linjekamerat eller vinsj om terrenget er litt tøffere. Dette konseptet har kommet nå de siste to årene, og vi har en del kunder som har valgt denne løsningen. Det er ikke så godt kjent i Norge, men vi har mange forespørsler på det nå, forteller anleggsleder Harald Fedje.
Les mer i Volt nr 5 – 2014.

–  Det kan være en utfordring å få tak i nok montører og trene dem opp til å jobbe raskt og sikkert. Vi henter inn en del fra eget selskap i Kroatia, så per i dag har vi mer enn nok montører til å dekke behovet i Norge. Men hvis vi skal opp i 70 montører som i storhetstiden på 90-tallet, må vi nok samarbeide med andre, sier Harald Fedje.

– Det kan være en utfordring å få tak i nok montører og trene dem opp til å jobbe raskt og sikkert. Vi henter inn en del fra eget selskap i Kroatia, så per i dag har vi mer enn nok montører til å dekke behovet i Norge. Men hvis vi skal opp i 70 montører som i storhetstiden på 90-tallet, må vi nok samarbeide med andre, sier Harald Fedje.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen