Topmenu

Forsket frem nytt arbeidstøy

_41Z9299-Edit

I flere år har Wenaas og SINTEF forsket for å utvikle en helt ny type arbeidsklær som skal tåle høy aktivitet i arktiske strøk. Ut av laboratoriene kom også en lysbuegodkjent skallbekledning for el- og kraftbransjen som opp mot halverer vekten sammenlignet med annet lysbuegodkjent arbeidstøy.

- Mange av kravene til arbeidsklær offshore gjør seg også gjeldende i kraftindustrien. Det gjelder ikke bare det sikkerhetsmessige, men også oppgavene med mye klatring, ukomfortable arbeidsposisjoner og veksling mellom aktivitet og passivitet. I tillegg er begge værutsatte industrier der du i beredskapssituasjoner må ut når andre trekker inn. Underveis i forskningsprosjektet så vi derfor at vi også kunne utvikle en helt ny serie for el-og kraftbransjen, sier markedssjef Baard Tosterud i Wenaas Workwear.

Pyrad Electric Arc er vedvarende vanntett og pustende, samtidig som det gir beskyttelse mot farene av en elektrisk lysbue. Den nye skallbekledningen er opp mot 45% lettere enn tradisjonelt lysbuegodkjent tøy ved skiftende værforhold, og gir dermed en helt annen bevegelsesfrihet.

- Jeg prøvde klærne på en scootertur og arbeid på vidda utenfor Nordreisa. Normalt bruker jeg da foret vinterdress, men kjenner likevel kulda godt. Nå brukte jeg i stedet Pyrad Electric Arc jakke og bukse, og selv med temperaturer nede i minus 15-20 grader og vind på rundt 12-15 sekundmeter føltes det behagelig, sier Odd-Ivar Paulsen, Construction manager i Consozio2000.

Med mange oppdrag på vidda og i høyfjellet nord for polarsirkelen, er Paulsen en av testbrukerne Wenaas knyttet til seg for å prøve ut den nye serien som altså løper ut av et større forskningsprosjekt for petroleumsindustrien i nordområdene.

Med støtte fra Norges Forskningsråd sendte Wenaas, SINTEF, Statoil og Eni Norge testpersoner inn og ut av arbeidsfysiologiske laboratorier der oppgaver og temperaturer simulerte arbeidsmiljøet i Arktis. Her prøvde de ut både helt nye materialer og ny bruk av eksisterende.

– Offshore er det ikke er slik at du bare kan ta på deg noe ekstra om det blir kaldere. Klærne må være flammehemmende, antistatiske og tilpasset for bruk av hørselvern og kommunikasjonsutstyr. I Nordområdene kommer ekstremværet inn som en ekstra dimensjon. Det er den koden vi nå har greid å knekke, og det betyr mye for effektiviteten, sa produktutviklingsleder Kari Hjelden i Wenaas Workwear da klesserien Pyrad Arctic Protection ble lansert.

Brukertestene og laboratorietestene hos SINTEF dokumenterte nemlig at plattformarbeidere i arktiske strøk kan oppholde seg dobbelt så lenge ute med Pyrad Arctic Protection sammenlignet med dagens bekledning. Brukeren har en vesentlig høyere hudtemperatur, og langt lavere energitap.

- Utfordrende værforhold er noe kraftbransjen kjenner like godt på kroppen. Pyrad Electric Arc som består av både jakke, bukse og kjeledress er laget i et Gore-Tex Pyrad-materiale med 20 prosent høyere rivstyrke enn forrige Pyrad.  Man kan bruke mindre mellombekledning og bevege seg lettere rundt – noe som i seg selv øker sikkerheten, sier markedssjef Baard Tosterud i Wenaas Workwear.

Egen faktarute:

Pyrad Electic Arc. Består av jakke, bukse, kjeledress. Utviklet av Wenaas Workwear i samarbeid med SINTEF, Statoil og Eni Norge. Norges Forskningsråd har også støttet prosjektet. Laget i et Gore-Tex Pyrad-materiale med 20 prosent høyere rivstyrke enn forrige Pyrad. Vedvarende vanntett og pustende samtidig som det det blir den letteste lysbuegodkjente skallbekledning på markedet. Å holde under- og mellombekledning tørr er viktig for å hindre varmegjennomtrengning. Dette reduserer sjansen for alvorlig brannskade i tilfelle en lysbueeksplosjon. Forskning viser at 14% av skadene ved en lysbueulykke skyldes manglende bruk av arbeidstøy. Av økonomiske eller bekvemmelighetshensyn valgte brukerne å la være å ta på riktig arbeidstøy. Derfor betyr økt komfort økt sikkerhet. Dagens lysbuegodkjent arbeidstøy, tar opp mye vann og bruker lang tid på å tørke. En våt jakke i Pyrad Electric Arc tørker som regel innen 1,5 time.

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen