Topmenu

Fremsynte ledere og dyktige ingeniører

Nexans feirer 100-årsjubileum i Norge. Kabelgiganten tror evnen til å ligge i forkant, smarte nisjeprodukter og godt samarbeid med kunder og fagmiljøer, er årsaken til at de fremdeles kan drive med suksess i høykostlandet Norge. Vi har snakket med Ragnhild Katteland, Vice President Technical and Projects Operations, Submarine High Voltage i Nexans.

– Vi har vært i stadig utvikling; fra de første kablene i 1915 til i dag har det skjedd store endringer der vi steg for steg har tatt teknologien videre og utviklet oss i takt med samfunnets behov. Rammevilkårene har vært gode, og vi har hatt fremsynte ledere og dyktige ingeniører, sier Ragnhild Katteland om hvorfor Nexans i løpet av disse 100 årene har blitt en av de store internasjonale kabelprodusentene.

–Langt tilbake i tid ønsket myndigheten og det politiske miljøet å elektrifisere fjord-Norge, og skaffe strøm til folk flest. Vi var den eneste kabelleverandøren i Norge på den tiden, og var med i forkant sammen med kundene. Det var en samarbeids- og dugnadsånd, forteller hun.

Det nære samarbeidet med kunder har vært med på å drive utviklingen fremover.

– At Norge er et høykostland, har de senere årene vært en fremgangsfaktor i seg selv. Man være kosteffektive og samtidig være nytenkende. Vi hadde ikke eksistert uten det svært gode samarbeidsmiljøet mellom kunder, forskningsinstitusjoner/universiteter og leverandører. Vi er ikke store nok til å ha all ekspertise selv, men vi har dratt nytte av hverandres erfaringer, sier Katteland.

Da Nexans Norway leverte de første produktene til Nordsjøen dro de med seg det de hadde lært om sjøkabel inn i den bransjen, og utviklet det videre. Nå tar de med seg det de lærer i Nordsjøen tilbake til sjøkabelutviklingen.

– Vi har dratt nytte av en vekselvirkning og –læring i de markedene og på de arenaene vi har jobbet, sier Ragnhild Katteland.

Hun tror en annen viktig grunn til at de har lykkes, er at de har klart å finne nisjer:

– Vi greier ikke konkurrere med standard produkter produsert i Norge. Et unntak er produkter fra Namsos-fabrikken, hvor det produseres mellomspente landkabler. Der har vi i stedet opparbeidet oss stor nærhet til markedet. Vi er gode på utvikling og på å skape verdi for både kunder og brukere.

Les mer i Volt nr 5 – 2015

Rammevilkårene  har vært gode, og vi har hatt fremsynte ledere og dyktige ingeniører, sier Ragnhild Katteland, Vice President Technical and Projects Operations, Submarine High Voltage i Nexans.

Rammevilkårene har vært gode, og vi har hatt fremsynte ledere og dyktige ingeniører, sier Ragnhild Katteland, Vice President Technical and Projects Operations, Submarine High Voltage i Nexans.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen