Topmenu

Helikopter forenkler mye av arbeide til montørene

Opp Kraftledningstjenester tar på seg kompliserte og utfordrende oppgaver på kraftledningsnettet. Selv om selskapet er ungt, har de erfarne medarbeidere med lang fartstid. Så har de også noen arbeidsmetoder som både er spennende og litt utenom det vanlige.

Jørn Øyan er leder for sikkerhet, og har vært ansatt i ti år. Tidligere har han bakgrunn fra både Eltel og Statnett.

– Nå holder vi på med å oppgradere ei revolverings mast fra 300kV til 400kV, som innebærer oppisolering. Dette er en spesiell mast med lange looper, der fasene bytter rekkefølge. Midt-loopen som går gjennom masta går fra ytterfase gjennom midtfase til neste ytterfase. Loopen blir på rundt 45 meter så det blir mye arbeid forteller Øyan.

Fasene opparbeider seg et magnetfelt og sidefasene induserer spenning til midtfasen, så man bytter rekkefølge på fasene for å utjevne dette. I denne masta har vi en hel revolvering for alle fasene bytter plass, mens andre master har halv revolvering der bare to faser bytter plass. Når man spennings oppgraderer, blir det lengre kjeder. På denne masta skal det være 17 skåler på den innerste kjeden, og 30 på den ytterste. Man skal inn med et visst antall skåler, alt etter hvor mange som er på kjeden fra før. Dette medfører at faselinene må justeres og nye endeavsluttinger må skytes på. Da bruker vi eksplosjonsarmatur fra VP metall, sier han.

Les mer i Volt nr 6/7 – 2016

Jørn Øyan er leder for sikkerhet i Opp Kraftledningstjenester, og har vært ansatt i ti år. Tidligere har han bakgrunn fra både Eltel og Statnett.

Jørn Øyan er leder for sikkerhet i Opp Kraftledningstjenester, og har vært ansatt i ti år. Tidligere har han bakgrunn fra både Eltel og Statnett.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen