Topmenu

Kommunikasjon den viktigste komponenten

Netcontrol leverer et bredt spekter av produkter innen automasjon av driftssentraler og smart grid, men de var tidlig ute og er fremdeles langt fremme når det gjelder datasikkerhet i ulike systemer. Vi har møtt daglig leder Lars Gunnar Lif og Thor Røhne i Netcontrol Norge for å få et lite innblikk i hva selskapet har å tilby, og hva som blir fokus fremover.

Morselskapet ligger i Helsingfors, Finland, og i tillegg til Norge, har de søsterselskaper i både Sverige og Storbritannia. Kundene er i energibransjen: distribusjons-, transmisjons- og produksjonsselskaper i første rekke. Men også entreprenører, jernbane og energikrevende industri er i kundemassen. Selskapet er 100 % eiet av de ansatte.

– Vi har et heldekkende produktsortiment. Netcon 3000 er et driftssentralsystem; ett og samme for både små og store selskaper. I systemet finnes mange ulike funksjoner for innsamling av målerdata, rapportering, og koblinger mot andre administrative systemer både på distribusjons- og produksjonssiden, sier Lars Gunnar Lif.

Single Line Diagram er en applikasjon som kan lese og overføre nettverksmodellen i et CIM standard format(CIM=Common Information Model) fra Powels PGO-system og som bygger opp nettbildet automatisk i Netcontrols SCADA-system.

– Vi ligger langt fremme i utviklingen av den nye teknologien som kommer, forteller Thor Røhne.

– Det er en del av overvåkningssystemet vårt; et hjelpeverktøy for e-verkene som kan overføre data automatisk fra NIS-systemet til SCADA-systemet, slik at man slipper å vedlikeholde to steder. Dette sparer kunden for mye arbeid, utfyller Lif.

De har også produkter innen stasjonsautomasjon. Netcon 500 er en RTU, modulær og rackbasert. Den blir utstyrt med de inn- og utganger som kreves, samt at man kan legge inn ulike kommunikasjonsprotokoller for å kommunisere med relébeskyttelsen.

– Netcon 100, RTU for nettstasjonsautomasjon, er utviklet for kommende smarte nett. Den kan blant annet logge kvalitetsmålinger og registrere jordfeilsindikasjoner, noe som vil bli etterspurt fremover. Vi har valgt å bygge denne rackbasert, for markedet forandrer seg hele tiden, og nye krav kommer. Derfor vil en modulbasert løsning enkelt kunne kompletteres med ny funksjonalitet når dette kreves. En slik funksjon er at den kan implementeres med sekundærvern, forteller de.

Lars Gunnar Lif fremhever at kommunikasjon er en av de viktigste delene innen nettautomasjon:

– Uten sikker kommunikasjon er det vanskelig å bygge både nettautomasjon og smarte nett. Vi har løsninger for mange typer kommunikasjon.

Les mer i Volt nr 5 – 2015

Netcontrol ønsker å være en markedsleder på datasikkerhet, kommunikasjon, automasjon – og helheten, sier Thor Røhne og Daglig leder Lars Gunnar Lif i Netcontrol Norge.

Netcontrol ønsker å være en markedsleder på datasikkerhet, kommunikasjon, automasjon – og helheten, sier Thor Røhne og Daglig leder Lars Gunnar Lif i Netcontrol Norge.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen