Topmenu

Lysbuesikkerhet – Statoil har jobbet systematisk med problemstillingen

Lysbuesikkerhet har vært et prioritert området i olje- og gassbransjen de siste årene. Etter at ConocoPhillips opplevde dødsulykker for en del år siden, og økte oppmerksomheten rundt problemstillingen, har også Statoil jobbet systematisk med dette temaet. De er ikke i mål, men har kommet langt på vei.

– Dette med fare for høye energinivåer og skade på grunn av lysbuer har man vært kjent med i lang tid, på grunn av at det er høy kortslutningsytelse i anleggene. Dette finner man ofte i industrianlegg. Da må man bruke verneutstyr for lysbuer, og dette har man i enkelte anlegg hatt praksis for i flere tiår, selv om praksisen er litt varierende, sier Bjørn Helge Ulland, fagleder for elektro, elsikkerhet og drift hos Statoil.

Olje-og gassbransjen har fokusert mye på lysbuesikkerhet de siste årene, og de har hatt en del erfaringsutveksling mellom selskapene.

– Vi har sett at dette er et område vi bør jobbe mer fokusert med. Da går dette blant annet på å kartlegge hvilke energinivåer folk kan bli utsatt for av lysbueenergi. Tradisjonelt har vi hatt oversikt over kortslutningsnivåer, som vi har hatt godt dokumentert lenge. Gullfaks var et av de første anleggene vi gjorde utregninger for når det gjelder lysbue-energinivåer, fortsetter han.

– Det er noen år siden vi gjorde disse beregningene, men da så vi at det var ganske høye energinivåer langt ut i anlegget på lavspentnettet. Der har vi gjerne lengre utkoblingstider på vern, som medfører at vi får høyere energinivåer, forteller elektro driftsleder på Gullfaks-feltet, Line Dahl Hjelle.

Les mer i Volt nr 6/7 – 2016

Elektro driftsleder på Gullfaks-feltet, Line Dahl Hjelle og Bjørn Helge Ulland, fagleder for elektro, elsikkerhet og drift hos Statoil.

Elektro driftsleder på Gullfaks-feltet, Line Dahl Hjelle og Bjørn Helge Ulland, fagleder for elektro, elsikkerhet og drift hos Statoil.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen