Topmenu

Necks Electric leverer master og line

Necks Electric leverer 79 rørmaster, 6 gittermaster og rundt 126 km line til Dyrløkke – Tegneby. Nils Østnes oppdaterer oss på detaljene.

– Dette er etter det jeg vet det største prosjektet som er bygd med rørmaster så langt. Denne typen rørmast bygges av forskjellige deler, og settes opp på hverandre. De er ikke boltet, men man jekker dem sammen. De er produserte av et firma som heter EuroPoles, med fabrikk i Polen. Sammen med Hafslund har vi vært på besøk for å se på produksjon og kvalitetssystemer, forteller han.

Denne mastetypen er veldig mye brukt i utlandet. Den passer helt opp til 420 kV, selv om det ikke er gjort i Norge så langt.

– Dette er et godt alternativ for fremtiden. Det er en enkel konstruksjon, og bygger ikke like mye i terrenget som en gittermast. De gir veldig mange muligheter: Man kan bygge med vinkler, ha enkelt- eller dobbelmaster, med traverser og alle mulige design, forklarer han.

Mastene kommer ikke i full lengde, men i seksjoner. Det er en boltekrans i bunn, mot et støpt fundament med fundamentbolter, som man setter bunnseksjonen på. Og så bygger man seg oppover.

– Men vi har også en løsning hvor man har et fundament som er tilsvarende skjøtene oppover i masten. Man graver ned en bunndel som blir støpt sammen med fundamentet, der man da kan tre den første seksjonen rett på fundamentet, uten bolter. Slik får man en slankere løsning, som ikke er så utsatt for påkjøring som boltekransene. Denne har vi ikke brukt i Norge enda, men den er brukt og godkjent i Tyskland, sier Nils Østnes.

Leveransen har et stort volum; mastene er høye og har stor diameter. Totalt sett, grovt regnet, omfatter det 43 trailerlass med master. Det er en stor logistikkoperasjon å få dem levert.

Men Necks Electric leverer også line til prosjektet:

– Ja, lina kommer fra Sterlite og er produsert i India. En leverandør vi har jobbet med i mange år, og som har levert store kvanta i Skandinavia. Vi har passert 10 000 km med levert line, og begynner nå å få fotfeste også i Norge, gjennom flere prosjekter de siste to årene, forteller han.

Lina i seg selv er ikke så spesiell; den er basert på en internasjonal standard.

– Hvor den er produsert har jo egentlig ingenting å si, så lenge det er bra utført. Ettersom vi ikke har noen produksjon i Norge, kommer jo alt fra utlandet uansett. På dette prosjektet er det levert ca. 126 km line, sier Østnes.

– Dette er etter det jeg vet det største prosjektet som er bygd med rørmaster så langt, sier Nils Østnes i Necks Electric.

– Dette er etter det jeg vet det største prosjektet som er bygd med rørmaster så langt, sier Nils Østnes i Necks Electric.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen