Topmenu

Norges største vindturbiner i drift på Skomakerfjellet

Olje- og energiminister Tord Lien åpnet Skomakerfjellet vindpark i Trøndelag. Bare én av de store turbinene dekker strømforbruket til over 1200 nordmenn.

Til festtoner fra Roan Musikkorps ble Norges største vindturbiner igangsatt på Skomakerfjellet i Roan kommune fredag 18. mars. Kraftig vind vekket vindbladene til live fra første stund.

- Vi har gitt konsesjon til mange utbygginger, men dessverre sitter mange kraftselskaper på gjerdet. Det er viktig at noen går foran og viser vei. Derfor er det så gledelig at TrønderEnergi bygger ut Skomakerfjellet og at de sammen med partnerne har besluttet å bygge ut Fosen Vind, sa olje- og energiminister Tord Lien under åpningen.

Skomakerfjellet vindpark har fire Vestas-turbiner, som hver kan produsere 3,3 MW. Dimensjonene er større enn det kan virke som. Vindturbinen er 94 meter høy opp til rotorsentrum og har et vingespenn på 150 meter. Det er rundt fem ganger lenger enn en Boeing 737.

- Med Skomakerfjellet har vi vist hva som er mulig. Vi har tatt i bruk verdensledende vindkraft-teknologi. Og vi har bygge ut mer skånsomt enn det man trodde var mulig. Dette er viktige erfaringer som vi har tatt med oss inn i det større Fosen Vind-prosjektet, sier konserndirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi.

- Skomakerfjellet er vår fjerde vindpark, men ikke den siste. Ikke langt unna settes snart Roan vindpark opp med samme type turbiner. Det blir en del av Europas største vindprosjekt til lands, avslutter konserndirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi.

Fakta om turbinene:
- 4 stk. Vestas a 3,3 MW
- Totalinstallasjon 13,2 MW, estimert årsproduksjon 36 GWh
- Høyde på turbin 94m
- Rotordiameter 112 m, maks høyde vingespiss 150 m

Olje- og energiminister Tord Lien, Tormod Eggan, produksjonsdirektør i Trønder Energi, Arne Olsen, seksjonssjef i NVE og Ståle Gjersvold, konsernsjef i TrønderEnergi.

Olje- og energiminister Tord Lien, Tormod Eggan, produksjonsdirektør i Trønder Energi, Arne Olsen, seksjonssjef i NVE og Ståle Gjersvold, konsernsjef i TrønderEnergi.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen