Topmenu

Nye grindrenskere i Rjukan-strengen

Hos Hydro Energi AS har det vært en utfordring å rydde inntaksristene for rusk og rask som kommer flytende vannveien. Med de nye grindrenskerne blir det en enklere og mer effektiv arbeidshverdag.

– Det er mye bevermat og annet rusk som kommer ned på inntaksgrindene. Dette demmer opp og skaper et falltap gjennom ristene, forklarer Roar Jakobsen, som har mye erfaring fra dette arbeidet.

Hvordan gjorde dere dette ryddearbeidet tidligere? – Vi kjørte ned disse gamle grindrenskerne som var festet med vinsj og som bare rullet ned på ristene. Og når vi heiste dem opp igjen, hadde de en tendens til å bare ta med seg litt hver gang.

En tidkrevende oppgave, altså? – Ja, det er helt sikkert! Vi måtte ofte stå med manuelle greiper, lene oss ned iført fallsikring, prøve å løsne på det som hadde pakket seg, og dra det opp manuelt. Deretter prøve litt med den gamle grindrenskeren igjen, og holde på slik til vi fikk fjernet mesteparten. En ganske krevende jobb. Om natten og i flomsituasjoner kunne vi stå i timevis, forteller Jakobsen.

Og hvis det kom større og tyngre saker, som trær og tømmerstokker? – Det hendte vi måtte bruke en forlenget motorsag for å prøve å kappe dem nede i vannet. Det var en voldsom jobb, og det ble mest kvisting. Men vi måtte prøve mens vi ventet på en kranbil eller andre metoder. Og så brukte vi noen ankerlignende saker som vi dro opp med traktor og håpte at det festet seg noen tømmerstokker.

Les mer i Volt nr 5 – 2014.

Det har jo vært mange aktører med grindrenskere som ikke har fungert helt etter forventningene. Men den vi har kjøpt ser jo ut til å være veldig bra, sier Roar Jakobsen.

Det har jo vært mange aktører med grindrenskere som ikke har fungert helt etter forventningene. Men den vi har kjøpt ser jo ut til å være veldig bra, sier Roar Jakobsen.

.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen