Topmenu

Nye regler for luftspenn

Nye forskrifter fra Luftfartstilsynet gjør at netteiere må merke mange luftspenn med flymarkører. Vi har møtt prosjektleder Widar Blakstad og delprosjektleder Anine Wiborg fra Statnett, som er på plass i Kragerø i forbindelse med et av deres markørprosjekter.

– I Statnett har vi rundt 700 luftspenn som er blitt merkepliktige etter den nye forskriften, så vi har et stramt program, som vi etter planen skal innfri i løpet av fem år. Noen spenn skal også merkes med lys, og for disse er fristen syv år, forteller Widar Blakstad.

Vi treffer dem mens de inspiserer et delprosjekt i Sannidal, Kragerø. Her bruker de en markør som er 60 cm, og det er maksimalt 70 meter mellom dem. Her må de ta hensyn til E18 som går under linja, og de monterer ikke markører over veien, i tilfelle de skulle løsne. De måtte også koble ut en distribusjonslinje på 20 kV som krysset under, slik at de ikke kom i kontakt med spenningsførende.

– Hvor langt har dere kommet i gang med prosjektet?

– I år står vel i overkant av tretti linjespenn for tur her i Sør-Norge, og vi nærmer oss å være ferdig med ti nå. Vi har mye å gjøre, og må nok intensivere det litt for å komme i mål. Slik er det med alt, første året er litt preget av prøving og oppstart, sier Blakstad.

– Og noen skal også merkes med lys?

– Ja, når høyden er over 150 meter, kreves det lys også. Det har vi ikke kommet i gang med enda. Der har vi en utfordring, for det er veldig sjelden vi har lavspent frem til mastene våre, så hvordan vi skal få lys i lampene, er et spørsmål. Batteri og solcelle er jo en mulighet, men det krever mye vedlikehold, og gir muligens for lite strøm til å drive lampene, sier prosjektlederen.

Les mer i Volt nr 9-2015

Delprosjektleder Anine Wiborg og prosjektleder Widar Blakstad fra Statnett har nok å henge fingrene i de første årene med merking av luftspenn.

Delprosjektleder Anine Wiborg og prosjektleder Widar Blakstad fra Statnett har nok å henge fingrene i de første årene med merking av luftspenn.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen