Topmenu

På vei til et nytt Scadasystem med Promaps Online

–Vi har i prinsippet grunnrisset til et nytt driftssentralsystem, sier Yngve Aabø i Goodtech AS. Det er ikke der vi er nå, men det er dit vi kanskje kan nå, og da snakker vi om et helt annet nivå enn de driftssentralene som finnes i dag. Fordi vi kan bruke dagens teknologi, det vil si vår og våre samarbeidspartneres teknologi på en helt annen måte enn de som har med seg hele historien tretti år tilbake.

–Husker du Norsk data? Og så kom Nebb på Skøyen som leverte NVE Statskraftverkene sitt første driftssentralsystem. Det var et monster av et driftssentralsystem som gjorde en brøkdel av de tingene som ligger i Promaps i dag. Og det beviser at hvis du slipper mye av den gamle historien så kan du gå rett på dagens teknologi, sier Aabø.

Nå har vi hatt release på Promaps Online hos Statnett der vi offisielt viste Promaps Online for Statnett. Promaps Online er nå installert og Statnett skal sammen med Goodtech teste og fikse eventuelle bugs i systemet før veien går til nye kunder.

I tillegg samarbeider vi med StormGeo, Vizrt og CMR om nye produkter vi ønsker å legge inn som et tillegg til Promaps Online. StormGeo skal representere omgivelsene som Promaps Online står i – dette er hvor vi «puster» og påvirkes av omgivelsene fra. Dette samarbeidet er allerede i gang via pågående FoU prosjekt i regi av Regionalt forsknings fond (RFF).

Videre er vi i et samarbeid med Vizrt, som er verdensledende grafikk-leverandør. Tanken er at vi skal forene teknologi slik at 3D grafikk gir Promaps Online «øyner og ører» – det vil si at folkene som skal ut å reparere feilen skal kunne se det samme som operatørene på drift. Da vil operatørene og folkene som skal ut på site se anlegget animert i 3D sammen med 3D animasjon av omliggende terreng før de kommer ut på site. Videre skal vi via mobil teknologi og kameraer gi øyer «live» inn til drift.

Sammen med CMR (Christian Michelsens institutt) skal vi utvikle abstrakte 3D nettverk av geografiske 2D nettverk og inkludere teknologien i Promaps. Behovet for dette kommer med en gang en skal vurdere egenskapene til store komplekse nettverk hvert 5 minutt. For å klare og analysere dette må vi visualisere vårt 2D nettverk i en abstrakt 3D struktur hvor risikonivået er med å strekke/trekke sammen nettverket for hver simulering. På denne måten vil en kunne analysere og vurdere enorme mengder dataresultat og forstå innvirkningen med ”ett–blikk-på-skjermen-prinsippet”. Teknologisamarbeidet med Jostein Mælen og Paul Skeie fra StormGeo, Stian Kongsvik og Huy Nguyen fra Vizrt og Ove Daae Lampe og Daniel Patel fra CMR sammen med Goodtech er allerede godt i gang, sier Arne Brufladt Svendsen.

Les mer i Volt nr 2 – 2014

Arne Brufladt Svendsen fra Goodtech, Stian Konsgsvik og Huy Nguyen fra Vizrt.

Arne Brufladt Svendsen fra Goodtech, Stian Konsgsvik og Huy Nguyen fra Vizrt.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen