Topmenu

Prestisjeprosjekt for Andritz og Lyse

Løpehjulet til nytt kraftverk i Lysebotn er ikke hyllevare. I over ett år har Andritz Hydro jobbet med design og utvikling før det var klart for modellprøve i den østerriske byen Lintz.

- Dette er et viktig referanseprosjekt for Andritz Hydro. Det er satt strenge krav til blant annet virkningsgrad. Sammen med stor fallhøyde og stor effekt har dette gitt oss visse utfordringer. Disse siste testene viser at vi har lykkes så langt, sier Andres Hernandez i Andritz Hydro.

Aldri før er det blitt laget en Francis-turbin med så stor fallhøyde og effekt som for det nye kraftverket Lysebotn2.

Andritz har flere testrigger i Lintz. I en av disse riggene blir modellen av turbinen til Lysebotn2 testet. På dataskjermer i kontrollrommet vises diagrammer og kurver for fallhøyde, vannmengde og virkningsgrad for turbinen. I testene varierer fallhøyde og virkningsgrad slik at hele driftsområdet sjekkes ut.

Nå starter arbeidet med å bygge prototype basert på denne modellen. Løpehjulet skal produseres i Ravensburg.

- Andritz har benyttet sine beste ressurser for at Lyse skal få en velfungerende turbin. Dette er et prestisjeprosjekt for både Andritz og Lyse. Målet er å få en turbin som fungerer slik den skal fra dag en, sier prosjektdirektør Bjørn Roger Otterdal i Lyse. Det har vært omfattende utfordringer på tilsvarende turbiner de siste 10 årene, og Lyse legger nå sammen med Andritz ned et betydelig arbeid for å sikre at de samme problemene ikke skal oppstå for Lysebotn 2 kraftverk.

– Andritz har benyttet sine beste ressurser for at Lyse skal få en velfungerende turbin. Dette er et prestisjeprosjekt for både Andritz og Lyse. Målet er å få en turbin som fungerer slik den skal fra dag en, sier prosjektdirektør Bjørn Roger Otterdal i Lyse. Det har vært omfattende utfordringer på tilsvarende turbiner de siste 10 årene, og Lyse legger nå sammen med Andritz ned et betydelig arbeid for å sikre at de samme problemene ikke skal oppstå for Lysebotn 2 kraftverk.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen