Topmenu

Skreddersøm til store prosjekter

Draka Norsk Kabel AS er i dag en del av Prysmian Group, som er verdensledende innenfor produksjon av kabelløsninger. Om man ser bak dagens multinasjonale konsernnavn, finnes det en sjarmerende og interessant lokalhistorie.

Salgs- og markedsdirektør Espen Pettersen tar oss med tilbake til tidlig 1900-tall:

Familien Tandberg driver akevittbrenning i Drammen. Byen med rundt 7000 innbyggere har 20 brennerier og over 100 skjenkesteder. Myndighetene kommer på denne tiden med et forbud mot brenningen, og Tandberg ser seg om etter alternative forretningsområder. Han lar seg inspirere av ingeniør Temte som har vært i Østerrike og sett på kabelproduksjon. Sammen med en tredje part, overrettssakfører Resch, begynner de i 1913 å isolere kobbertråder – kabler som kan føre elektrisk strøm.

Eierforholdene har vært skiftende opp gjennom årene. Elektrisk Byrå (EB) kom inn som storaksjonær på 1930-tallet. I 1963 ble utgangspunktet for dagens fasiliteter etablert på Holmen. Selskapet var også bidragsyter til en av broene dit. Man har senere utvidet lokalene, og disponerer i dag rundt 55 mål.

På slutten av 80-tallet kom ABB inn på eiersiden. Selskapet var i ABBs eierstruktur i ca. 10 år, da konsernet solgte ut hoveddelen av sine kabelfabrikker i Norden. Draka, et nederlandsk selskap, overtok fabrikkene.

– Mange tror at Draka står for ”Drammen kabel”, og det hadde jo selvfølgelig vært fint, men det er altså nederlandsk, smiler Pettersen.

For rundt fire år siden kom Prysmian på banen og overtok alle kabelfabrikkene til Draka og dannet Prysmian Group. I dag representerer konsernet ca. 90 fabrikker i rundt 50 land, og har totalt 19 000 ansatte. Det er den største kabelprodusenten i verden.

– Lokalt her i Drammen produserer vi sjøkabler for offshore vindmøllefarmer samt andre undersjøiske installasjoner i en del av fabrikken. I den andre delen av fabrikken produseres offshorekabler for plattformer.

Videre har vi salgs- og markedsføringsansvaret for hele spekteret av kabler innenfor installasjon, telekom, fiberoptikk, data og energi. Hele porteføljen, forteller Espen Pettersen.

Prysmian Group har stort fokus på utvikling. Totalt sett har konsernet 17 utviklingssentre og over 500 mennesker som arbeider med utvikling av kabel- og kabelsystemer. Selskapet er langt fremme hva gjelder innovative løsninger.

– Her i Drammen foregår mye skreddersøm til store prosjekter. En del av fabrikken lager som nevnt kabler til bruk på offshoreinstallasjoner. Dette er kabler som er utviklet av oss; en egen standard som er anerkjent i Nordsjøbassenget der vi er en stor leverandør, sier han.

Les mer i Volt nr 6 – 2015

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen