Topmenu

Starten på en ny æra

Telekom- og IT-bransjen har de siste tiårene gjennomgått en revolusjon. Det spås at energibransjen vil se lignende omveltninger, og at vi bare kan ane starten på hva som vil komme i overskuelig fremtid. Networked Energy Service er et amerikansk selskap som har store visjoner for hvilke muligheter som finnes. Vi har snakket med Michael Anderson, som er Chief Executive Officer i konsernet.

Network Energy Service er resultatet av en fremsynt investorgruppe med visjon om å skape en ny æra innenfor energieffektivitet gjennom teknologi som skal modernisere nettet, og da spesielt distribusjonsnettet.

Utgangspunktet var Echelon, en fremtredende børsnotert aktør i teknologiindustrien, grunnlagt av Silicon Valley-legenden Mike Markkula, som også var en av mennene bak Apple. Ideene de hadde tilbake i 80-årene var å lage et kontrollsystem i form av en universal brikke som kunne integreres i alle elektriske enheter. Slik skulle de skape et kontrollnettverk for automasjon av blant annet lys, ventilasjon, pumper, og heiser. En mekanisme for å effektivisere og forenkle kontrollen av elektriske enheter. Tidlig på 2000-tallet kom ENEL, et stort globalt kraftselskap, på banen med ønske om å bruke teknologien i det som var den første smart grid-utrullingen i distribusjonsnettverket med 30 millioner smarte målere.

– Det begynte med smartmålere, men de hadde en mye større visjon. Om virkelig å bruke målerne som en sensor for å overvåke nettverket. Føre data tilbake og skape ny innsikt i hva som skjer. På den måten kunne de gjøre jevne fremskritt i pålitelighet, effektivitet og sikkerhet.

– Fem år senere lanserte vi Network Energy Service-systemet som omfatter smartmålere, eller la oss si smarte sensorer, som samler store mengder data. Ikke bare forbruksdata, men data om nettverket, lokasjoner, energi og teknisk effektivitet. Vi klargjorde selskapene til å bevege seg utover bare automatisk målerlesning. Vi åpnet en ny verden som ga stor suksess med Vattenfall og e-ON i Sverige. SEAS-NVE og NRGi i Danmark, Tauron i Polen, Fortum i Finland og Duke Energy i USA. Mange av de ledende og visjonære selskapene i den globale kraftindustrien, forteller Michael Anderson.

Les mer i Volt nr 1 – 2015

Og jeg tror også at endringen i kraftbransjen blir langt mer fundamental. Vi snakker ikke bare profitt eller bekvemmelighet, vi snakker om en effektivitet og en bevaringsevne som vil være avgjørende for planeten vår, sier Michael Anderson.

Og jeg tror også at endringen i kraftbransjen blir langt mer fundamental. Vi snakker ikke bare profitt eller bekvemmelighet, vi snakker om en effektivitet og en bevaringsevne som vil være avgjørende for planeten vår, sier Michael Anderson.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen