Topmenu

Unikt turbinlaboratorium

Turbinlaboratoriet til Rainpower er nokså unikt både i norsk og internasjonal målestokk. Hit kommer produsenter og designere for å teste ut løsninger på løpehjul og turbiner. I skrivende stund tester de en Francis høytrykksturbin for en fallhøyde på 690 meter, noe som både er uvanlig og spennende.

Laboratoriet ble etablert i 1985. Med bakgrunn i Kværner hadde man gjort tester på vannkraftlaboratoriet, men nå hadde man behov for bedre fasiliteter. Det nye bygget inneholdt vannsløyfe med høyere fallhøyde og gode kalibreringsmuligheter, og ble finansiert med både nasjonale midler og med støtte fra SINTEF, NTNU og Kværner.

– Det startet som en SINTEF-avdeling der Kværner var den største kunden på testing av vannturbiner. Men det ble også et miljø innen utvikling av CFT-koder og oljehydraulikk. Det har vært opp mot 40–50 personer på huset som har drevet med forskjellige ting, forteller avdelingsleder Henning Lysaker.

Etter hvert gikk Kværner internasjonalt og hadde bruk for mye laboratoriekapasitet, så i 1994 ble det en del av Kværner, og videre en del av General Electric da de kjøpte opp Kværner i 1999. I 2007 kjøpte NLI opp den norske delen av vannkraftvirksomheten og etablerte Rainpower. Da ble laboratoriet med på lasset, gjort om til eget selskap, og solgte uavhengige modelltester til andre. Nå er de en del av Rainpower.

Les mer i Volt nr 2 – 2015.

Avdelingsleder Henning Lysaker i Rainpowers turbinlaboratorium.

Avdelingsleder Henning Lysaker i Rainpowers turbinlaboratorium.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen