Topmenu

Verne- og yrkesbekledning til energibransjen

De siste årene har tradisjonsrike Tranemo gått stadig mer bort fra generelt arbeidstøy, og har spesialisert seg på verne- og yrkesbekledning til blant annet energibransjen. De har omfattende kolleksjoner av klær med helt spesielle egenskaper, fra innerst til ytterst, og for både kvinner og menn.

Tranemo har levert arbeidstøy i over 80 år, og selskapet ble opprinnelig startet for å skaffe arbeidsplasser til kvinner i bygda med samme navn i Sør-Sverige. Da EU-standardene kom på midten av 90-tallet, med krav til synbarhet og flammehemming, ønsket Tranemos største kunde, Svensk Stål AB (SSAB), flammehemmende klær. Da utviklet de en kolleksjon med Proban behandlet tekstil, en kjemisk tilsetting til bomullen for å gjøre den flammehemmende.

Over tid viste det seg at disse stoffene hadde noen svakheter. Egenskapene kunne forsvinne og de kjemiske tilsettingene kunne bli vasket ut. Det var nettopp dette som dessverre skjedde og det kom til en ulykke hos Svensk Stål.

– Da ble det besluttet at vi skulle utvikle en flammehemmende kolleksjon der vi ikke brukte kjemiske tilsetninger slik som Proban eller Pyrovatex. Etter omtrent 5 års utvikling lanserte vi i 2006 kolleksjonen som heter CANTEX. Denne tekstilen er med oss den dag i dag og er videreutviklet og heter nå CANTEX 2.0. Den er spesielt egnet for arbeid innenfor stålindustrien, forteller markedssjef Frank Melbye.

I 2009 utviklet de kolleksjonen ARAMID sammen med ABB i Sverige og Statkraft i Norge. Denne kvaliteten er et kunstfiber som har fem til seks ganger så lang levetid som bomull. En kostbar tekstil. Da hadde Statkraft kontrakt med TESS, som er vår primærsamarbeidspartner. Denne kolleksjonen var de veldig godt fornøyde med. Men TESS mistet dessverre kontrakten halvannet år senere. Men vi selger mye av denne til Statkraft-ansatte den dagen i dag gjennom TESS. Vi får telefoner fra brukere hele tiden: Hvor kan vi få kjøpt den? forteller Melbye.

Flammehemming, lysbue og antistat er grunnleggende standarder for Tranemos produkter, og deres satsingsområder er energi, infrastruktur og smelteverksindustri. Vi har siden 2006 ikke produsert plagg som er tilsatt kjemikalier men utelukkende naturlig flammehemmende plagg.

– Den seneste generasjon flammehemmende tekstil TERA TX lanserte vi for tre år siden. Den lanseringen tok oss på sengen for vi klarte ikke å dekke etterspørselen det første året og det var krise. Kolleksjonen kombinerer lett vekt, komfort og sikkerhet på en meget god måte til en akseptabel pris. Den vinner mange brukertester. Anbudsprosesser er en ting, men det er brukertester vi setter vår lit til. Hvis brukerne synes det er bra, så bruker de det, og det er målet vårt, forklarer markedssjefen.

Tranemo har fått flere gode kontrakter i det siste. I Norge er de veldig fokuserte på energibransjen. Alle kolleksjoner kommer også i damestørrelser, og det er det ikke mange tilsvarende produsenter som lagerfører. Tranemo har ifølge Melbye en av de mest omfattende flammehemmende kolleksjonene innen under- og mellombekledning.

I vår lanserte de også Tranemo SKINSAFE, som gjelder å bruke flere lag. Helst to eller tre lag innen høyrisikoutsatte yrker.

– Vi har en tynn merinoull som vi lanserte nå i vinter, som har både lysbuegodkjenning og flammehemmende godkjenning, og som er utrolig komfortabel. Dette er laget som skal sitte innerst mot huden og som er det aller viktigste. Vi har ikke hatt ull før i vårt sortiment ettersom vårt moderselskap er svensk, og i Sverige får du ikke solgt ull, av en eller annen grunn. Derfor har vi hatt et bomullbasert undertøy, noe som ikke har fått gjennomslag i Norge.

Med dette undertøyet innerst mot kroppen, og en flammehemmende skjorte eller flammehemmende collegegenser og i tillegg jakke så har du den beste beskyttelsen man kan ha ettersom luftspalten mellom plaggene øker beskyttelse. Det er bedre med flere lag tynne tekstiler en færre med tykkere tekstil hvis man skal ta vare på komforten som montørene krever, forteller han.

– De siste tyve årene har vi spesialisert oss inn mot standardiserte plagg som er sertifiserte, istedenfor den vanlige blåbuksa eller kjeledressen som vi leverte før. De siste seks–syv årene har den flammehemmende biten mot energisektor og smelteverk blitt hovedfokuset. 70 % av vår omsetning gjelder flammehemmende produkter. På bakgrunn av dette ønsket ledelsen er totalgjennomgang av hvordan vi fremstår i markedet. Det ble utarbeidet en merkevare plattform og helt ny grafisk profil, og vi heter nå TRANEMO ADVANCED WORKWEAR. Det er fordi vi mener vi tar det et steg lengre enn mange av våre bransjekolleger, sier Frank Melbye.

Vi har anledning til å produsere små serier for å tilfredsstille markedet. Spesielt er college gensere og t-skjorter som både er flammehemmende og synbare ekstra etterspurte hos oss. Dette er det ikke så mange andre som har lagerført.

Tranemo har kommet langt siden den spede begynnelsen på 30-tallet og konsernet har i dag egne salgsselskaper eller agenter i ni land i Europa i tillegg til USA.

Høsten 2016 lanserer vi markedets beste naturlig flammehemmende sveisekolleksjon OUTBACK HEAVY WELDING. Denne kombinerer komfort, sikkerhet og slitestyrke på et nivå som vi tidligere ikke har sett. Dette kommer som følge av over seks års forskning og utvikling. Dette er også et satsningsområde for Tranemo, avslutter han.

Frank Melbye i Tranemo.

Frank Melbye i Tranemo.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Laget med Wordpress av Sigrun Norhagen